Toistuva paine keskivartalossa on terveysriski

Toistuva paine keskivartalossa voi oirehtia esimerkiksi lantionpohjan toimintahäiriöinä tai alaselän kipuna. Ikävien vaivojen lisäksi painevatsaontelossa voi olla todellinen terveysriski. Liiallinen paine vatsaontelossa lantionpohjan ja pallean välissä pyrkii johonkin suuntaan poistumaan. Paine poistuu sieltä missä kehossa on heikoin paikka vatsaontelossa, koska jossain vaiheessa toistuva paine saa

Jatkuva paine vatsassa aiheuttaa tyrän laskeuman tai pullistuman selkään

  • napatyrän riski on suurimmillaan raskauden jälkeen tai keskivartalolihavuudesta kärsivillä. Mikäli vatsalihakset ovat erkaantuneet on napatyrän riski aina suuri.
  • nivustyrä tyypillisempi miehillä ja urheilijoilla
  • laskeuman emättimeen tai peräaukkoon synnytyksen jälkeen suurempi riski
  • selkään pullistuman

Mikä tuo painetta keskivartaloon?

Liikunta (juoksu, hypyt, kuntoilu, voimistelu, vatsalihasrutistukset, ponnistukset..) syönti, kaasut ja elämä yleensäkkin luo painetta vatsaonteloon. Myös kun yskit tai aivastat, syntyy painetta. Toistuva paineen nousu vatsaontelossa vaikuttaa lantionpohjan rakenteisiin Synnyttäneistä joka viides kärsii lantionpohjan ongelmista, mutta vaiva on tuttu myös kovin treenaaville urheilijoille. Joissakin trendikkäissä urheilulajeissa katsotaan, että ”treeni on onnistunut vasta, kun tulee pissat housuun” – mikä on huolestuttava esimerkki siitä, miten hyvinvoinnin nimissä voidaan tehdä myös paljon hallaa ihmisten terveydelle.

Miten tunnistat vatsaontelon paineen

Vatsaontelon paineen tunnet silloin kun vatsa on turvoksissa tai olet syönyt vatsasi liian täyteen, vatsa tuntuu piukealta. Myös kuntosalilla harjoittelevat tietävät tunteen kun lähtevät työntämään kovia painoja hartioilta ylös kohti kattoa on vatsassa painetta, joka saattaa tuoda kipua selkään. Kun pukkaat raskaita ostoskärryjä, luot lunta tai nostat jotain raskasta tulee painetta vatsan alueelle.

Painetta vähentävät harjoitukset

On olemassa turvallinen tapa vähentää painetta vatsassa ja lantionpohjasta.  Esimerkiksi hengitystekniikka joka, tunnetaan joogassa nimellä Uddiyana Bandha on ikivanha keino edistää tervettä keskivartaloa. Tässä hengitystekniikassa syvän uloshengityksen jälkeen, hengitystä pidätetään ja lihaksilla lähdetään tekemään valesisäänhengitysliikettä; laajentaen rintakehää sivusuunnassa ja nostaen ylöspäin. Valesisäänhengitys luo alipaineen vatsaonteloon, mikä imukuppimaisesti vetää rentoutunutta palleaa ylöspäin, aiheuttaen vatsalihasseinämän vetäytymisen sisään. Näin hengitysteknikka vähentää painetta lantionpohjassa ja vatsaontelossa. Tämän hengitystekniikan lisäksi useat joogaliikkeet auttavat vähentämään painetta ja turvotusta vatsan alueelta. Vatsaa rauhoittavat joogaliikkeet voivat auttaa ja saada paineen laskemaan.

Päivitetty 14.10.2020