Mielihalujen tasapainotusta 5 kysymyksen avulla

Tasapainoinen hyvinvointi on jokaisella erilainen, niin kuin jokaisen elämäkin on. Joku tarvitsee enemmän lepoa, toinen taas tarvitsee enemmän iloa. Tasapainottamisen tarpeet vaihtuvat elämäntilanteiden ja oman voinnin mukaan. Oman todellisen sisäisen äänen kuunteleminen auttaa kuitenkin löytämään oikean suunnan omaan hyvinvointiin.

Kuuntelemalla itseä oppii tietämään mitä juuri nyt tarvitsee? Mikä tekee olon juuri nyt hyväksi? Aina näihin tarpeisiin ei voi vastata juuri sillä hetkellä. Mutta silloinkin voi tehdä jonkin pienen valinnan tai teon, jolla tasapainottaa omaa hyvinvointia. Ihan vaikka vain omaa asennetta ja asioihin suhtautumista muuttamalla.

Mielen viestit voivat olla välillä harhaanjohtavia, koska mieli yrittää miellyttää minua saattaa se sanoa minulle välillä hassujakin asioita. Esimerkiksi syömiseen liittyvät mielihalut ovat juuri tällaisia mielen kepposia. Mieli luulee minun haluavan hamppari ateriaa tai donitseja aina, kun käyn kauppakeskuksessa, vaikka todellisuudessa minulla tulee niistä väsynyt ja vetämätön olo. Tämän kaltaiset mielen viestit ovat vain opittuja tapoja tai uskomuksia. Tällaisessa tilanteessa, kun mieli sanoo haluavansa hamppari ateriaa tai donitseja voin kysyä itseltäni muutaman kysymyksen.

  1. Tuoko tämä minulle iloa?
  2. Haluanko todella syödä mieleni kertomaa asiaa?
  3. Miltä se maistuu ja tuntuu suussani? 
  4. Mitä tunteita tunnen, kun syön sitä?
  5. Miltä minusta tuntuu 15-30 min syönnin jälkeen?

Näiden kysymysten jälkeen saatan huomata, että en todellisuudessa halua mieleni kertomaa asiaa vaan jotain ihan muuta. Oman mielen voi uudelleen ohjelmoida kertomalla sille mitä todella haluaa. Jotta uudelleen ohjelmointia voi tehdä, täytyy ensiksi haluta sitä.

Kun todella haluaa jotain – sen saavuttaa. Lisäksi täytyy tehdä valinta. Päätös valita toimia toisin kuin ennen. Jos toimii samalla tavalla kuin ennen, ei voi saavuttaa erilaista lopputulosta. 

Uusien tapojen ja uskomusten luominen ei tapahtu hetkessä. Se tarkoittaa irtipäästämistä vanhoista ajatusmalleista, uskomuksista ja tavoista. Uusien mielikuvien ja ajatusten vahvistamista.  Suusta ulos tulevien sanojen tarkkailemista, sekä niiden muuttamista sellaisiksi mitkä oikeasti vahvistavat haluamiasi asioita. Uusien tapojen toistamista uudestaan ja uudestaa. Jokaisessa hetkessä voi päättää valita toisin ja pysäyttää automaattisen ajattelumallin ja mielikuvan toistumisen.

Vähitellen uudet tavat ja uskomukset juurtuvat osaksi arkea ja niiden kanssa eläminen on kevyempää ja helpompaa, koska ne ovat juuri niitä asioita mitä haluan elämääni. Muuttamalla omaa ajatusmaailmaa muuttaa elämää ja omaa hyvinvointia. Kun voi hyvin jakaa hyvinvointia myös ympärille. Tekemällä päivittäin asioita, joista saa hyvää fiilistä vahvistaa omaa hyvinvointia ja omaa todellista itseä. 

Omaan elämään vaikuttamalla voi luoda lisää tasapainoa ja hyvinvointia. Tasapaino tarkoittaa minulle myös sitä, että ei ole ehdoton. Joustava mieli auttaa suhteuttamaan asioita, eikä joskus syödystä donitsista tarvitse potea huonoa omatuntoa. Aina voi valita uudelleen ja jatkaa eteenpäin uuden valinnan kanssa.

Blogi tekstin kirjoittaja:
Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erikoistunut Personal Trainer
Katja Mattila