Suorien vatsalihasten erkaantuma

Suorien vatsalihasten erkaantuma

Suorien vatsalihasten erkaantuma raskauden aikana on normaalia. Mikäli vatsalihakset eivät palaudu ja jäävät pysyvästi erkaantuneiksi, voi siitä seurata selkävaivoja tai lantionpohjan toimintahäiriöitä.

Raskausaikana suorat vatsalihakset siirtyvät sivuille antaen tilaa kasvavalle vatsalle. Vatsalihasten välissä oleva jännesauma (linea alba) venyy parista sentistä, jopa viiteentoista senttiin. Vatsalihasten välisen jännesauman tehtävä on pitää vatsalihakset yhdessä ja tukea vatsanseinämää. Kasvavan vatsan mukana venyvän jännesauman jännitekyky heikkenee ja rakenne haurastuu. Raskauden jälkeen vatsalihakset palautuvat takaisin kokonaan tai lähes kokonaan. Aina vatsalihakset eivät kuitenkaan täysin palaudu ja tätä ilmiötä kutsutaan suorien vatsalihasten erkaantumaksi.

Suorien vatsalihasten erkaantumalle altistavat useat ja tiheät raskaudet, monikkoraskaus, yli 34-vuoden ikä, keisarinleikkaus ja isokokoinen lapsi / vatsa. Myös iso painonnousu ja liikkumattomuus saattavat altistaa suorien vatsalihasten erkaantumalle. Erkaantuman riski pienenee, jos syviä vatsalihaksia ja lantionpohjalihaksia harjoitetaan jo ennen raskautta, raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Vatsalihasten tehtävä

Vatsalihasten tehtävä on suojata sisäelimiä ja ylläpitää keskivartalon tukea. Kun vatsalihakset eivät ole kunnossa keskivartalon tuki on heikkoa, altistuu alaselkä väsymiseen ja kipuun. Yksi yleinen syy alaselän kipuihin on heikentynyt syvien vatsalihasten toiminta. Selkävaivojen lisäksi saattaa esiintyä myös virsan- ja ulosteenpidätysongelmia, sekä kohdun- ja emättimen laskeumia.

Aloitus

Suorien vatsalihasten erkaantumaa saattaa esiintyä jo vuosia sitten synnyttäneillä naisilla. Vatsa pömpöttää, alaselkää särkee, ryhti on huonontunut, yhteys keskivartaloon on kadoksissa. Kuulostaako tutulta? Tarkistetaan vatsalihasten tilanne ja aletaan kuntoutus hommin! Vatsalihasten ja koko kropan parempaan kuntoon saaminen on aina mahdollista. Ota yhteyttä!

 

Soita tai laita viestiä  p. 040 7645909 tai katja.mattila@lovingwellness.fi